2012-09-05

Mullvad

Vi hittade en död mullvad i skogen.

(Mullvaden är ett litet djur, som mäter 11 till 16 cm och väger 72 till 128 gram. Den har en spetsig nos och cylindrisk kropp som är täckt av en tät skimrande mörk päls. Djuret är svartblåaktigt eller svartgråaktigt, undantagsvis kan den också vara vit eller gulaktig. Svansen är cirka 2,5 cm lång.
Ögonen är mycket små och öronen saknar ytteröra. Nosen slutar med ett långsmalt tryne som bärs upp av ett speciellt ben. Nosen är ett känsligt känselorgan som inte används i grävandet. Framfötterna är väl anpassade för grävning, med fem tår som är försedda med kraftiga klor och förenade med ett membran som når nästan ända fram till klorna. Tårna är också förstärkta med ett specialben. Bakbenen har en utväxt som också gör att det går lättare att gräva.
Deras syn är dålig och de kan inte urskilja rörelser, vilket gör den mycket sårbar ovan jord. Den hör bra. Den har mycket kraftiga tänder och kan dra ut en mask ur jorden även om denna har flera centimeters fäste. Det taktila sinnet är mycket välutvecklat, med särskilda känselhår på nosen, framfötterna och bakfötterna. Den har också ett särskilt känselorgan längst ut i nosen. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mullvad)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar